A nagyszínpadunkon Ibsen klasszikusa, a Nóra látható, Ónodi Eszter főszereplésével, az előadás alcíme: Karácsony Helmeréknél. „Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy ez elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben hatalmas botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új, alapvető kérdések fogalmazódtak meg a házasság és a család intézményével kapcsolatban. Lehetséges-e két ember tartós együttélése megalkuvás és elnyomás nélkül? Működnek-e hosszútávon egy házasság leosztott szerepei? Meddig tart a szövetség és hol kezdődik az árulás? Karácsony Helmeréknél” – olvasható a produkció színlapján. Az előadás rendezője Székely Kriszta, a bemutatót december 21-én tartjuk.

Egy nappal később a Kamrában a műért 1999-ben irodalmi Nobel-díjjal elismert Günter Grass Bádogdobját mutatjuk be.

„A hároméves Oskar úgy dönt, hogy nem akar felnőni, nem illeszkedik be a felnőttek világába. Miközben belül fejlődik, érik tovább, a teste megmarad gyereknek. Ez a különös fiú egy szabad városba születik, Lengyelország és Németország határán a ’20-as években, egy német apa és egy kasub (lengyel etnikumú) anya gyermekeként. Minden adott lenne egy kockázatnélküli polgári élethez, de ő a családi fűszerüzlet helyett a dobolást választja. Ez a lázadás és az önkifejezés egyetlen formája számára. És a szétvert bádogdobok halmai mögül felsejlenek a náci gyűlések, az egyre feszülő ellentét a lengyelek és a németek között, a kristályéjszaka, Lengyelország lerohanása és mindaz, ami ezt követte. Oskar kívülállása, passzivitása áldozatokat követel, de látszólagos gyermeksége miatt nem lehet őt elítélni. Meddig lehet észrevétlennek, gyereknek maradni? Vagy eljön az a pillanat, amikor elkerülhetetlenül felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért és fel kell nőnünk?”

Az előadásban többek között Elek Ferenc, Takátsy Péter és Szirtes Ági látható, rendezője Hegymegi Máté, aki több korábbi előadásunkban vett részt alkotóként.

December 4-én a Kortárs Drámafesztivál keretei között a Katonában látható Schilling Árpád A harag napja című produkciója, s szintén a fesztivál műsorában szerepel A bajnok 3-ai előadása. Mindkét előadás angol felirattal látható.

Izgalmas estét ígér a Minden jó, ha vége jó december 8-ai előadása után Nádasdy Ádám, Závada Péter, Radnai Annamária és Kállay Géza beszélgetése, melyen Shakespeare szövegeinek 2016-ban elfoglalt helyét, szerepét keresik, többek között kurrens műfordításokon keresztül.

Az elmúlt években már megszokott módon az év utolsó napjára ismét a Katonába invitáljuk nézőinket: A Kamrában az Ahogy tetszik, a nagyszínpadon A bajnok lesz látható; utóbbi előadás előtt pezsgős koccintással búcsúztathatjuk együtt 2016-ot.