Tájékoztatjuk nézőinket, hogy márciusi műsorunk ide kattintva már most elérhető, s a jegyek január 15-től megvásárolhatók.

A tavasz első hónapjában két új bemutatót tartunk; elsőként Spiró György Széljegy című műve debütál Zsámbéki Gábor rendezésében a Kamrában.

„Zsámbéki Gábor 2015 őszén felkért, hogy írjam színpadra Voltaire Candide című regényét. Január elejére elkészítettem, de nem lett jó. Tűnődtünk, mi lehet a baj, majd Zsámbéki felkért, írjak inkább egy mai magyar tárgyú darabot. Megbeszéltük, milyen típusok, miféle jelenségek érdekesek most a számunkra. Szorgosan dolgoztam, júliusra befejeztem, de annyira közepes lett, hogy nem tártam Zsámbéki elé. Mindenféle létező dolgok voltak összehozva benne, csak az egészből hiányzott az élet.

2017 elején aztán hallottam egy megtörtént esetet. Úgy éreztem, alkalmas lehet arra, hogy bemutassam, hogyan működik mostanában a mindenkit legázoló pofátlan pimaszság ott, ahol a dolgok eldőlnek, a mindennapi életben. Elkértem a sztorit, két hónap múlva kész lett a darab. Izgalommal várom, mi lesz belőle a színpadon” – vallja a darab születéséről a szerző, aki a nagysikerű Koccanás után tér vissza újra a Katonába. Az előadás premierje március 3-án lesz Fullajtár Andrea, Rezes Judit, Takács Kati és Bányai Kelemen Barna szereplésével.

Egy héttel később, március 10-én a nagyszínpadon az Alfred Döblin azonos című regényéből készült Berlin, Alexanderplatz bemutatóját tartjuk. „A történet szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megöli barátnőjét, majd súlyos testi sértés miatt fogházba kerül. Amikor kiszabadul, tisztességes ember akar lenni.

Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként ’örökkön jóra tör, de rosszat mível’. Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz” – olvasható a Kovács D. Dániel rendezésében készülő előadás színlapján.

Szintén különleges színházi élményt ígér a PanoDráma visszatérése a Katonába: Függelék című dokumentumszínházi előadásukban az elmúlt hónapokban napvilágra került szexuális is fizikai bántalmazásokkal kapcsolatos történetek.

Az est felkért színészei néhány kivétellel maguk is színházigazgatók: kőszínházakat vagy független társulatokat vezetnek, így érintettségük többszörös. Az egyszeri felolvasószínházi estet beszélgetés követi, melyben szó lesz az érzékenyítés lehetséges eszközeiről, az érdekképviseletről, a jogi lehetőségekről, de legfőképp arra keressük a választ, hogy hogy tudjuk csökkenteni a kiszolgáltatottságot. Előadják: Ballér Bianka, e.h., Bezerédi Zoltán, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Ördög Tamás, Urbanovits Krisztina

Az előadás egy alkalommal, március 17-én látható a nagyszínpadon.

Részletes márciusi műsorunk ide kattintva letölthető, a jegyvásárlás pedig január 15-én, 11 órakor indul weboldalunkon és jegypénztárunkban.