Az ünnepi könyvhétre jelenik meg az Utolsó szombat, Mezei Márk első regénye. Június 21-én, csütörtökön 19:30-tól a könyvbemutatón a szerzővel Mészáros Sándor, irodalomtörténész beszélget, a kötetből Bezerédi Zoltán olvas fel a Sufniban.

A regény Magda és Krisztina reménytelen szerelmének és a Pesten bujkáló, lengyel rabbinak, Áron Rokeachnak az utolsó napját meséli el. A könyv a világhírű belzi rabbi utolsó beszédének, az utókor által titkolni akart 22 sornyi szövegnek állít emléket.

MEZEI M Utolso szombat COVER

Egy nap. Egy ház. Pár élet. 1944. január 14. Budapest, Nagyatádi Szabó (ma Kertész) utca 32. A kopott kapu mögött bujkál a zsidó világ egyik legismertebb szellemi vezetője, a lengyelországi Áron Rokeáh rabbi, aki utolsó estéjén megrázó és áradó erejű üzenettel fordul a híveihez. A beszéd néhány héten belül több kiadásban is megjelenik, de a második kiadástól kezdve közel két tucat mondat kimarad az eredeti szövegből. Mi történt? Véletlen? Tévedés? Szándékos hamisítás? Lehetetlen megmondani. A kérdés azonban velünk marad: mit akart mondani a belzi rebbe?

Amíg a sokak által csodarabbinak tartott rebbe történelmi beszédére készül, addig a búvóhelyétől pár ajtónyira rejtőző két nő, Magda és Krisztina kapcsolata katartikus fordulatot vesz. Mi történik a zárt ajtók mögött a jó családból származó, művelt zsidó lány, és a romlatlan, egyszerű cseléd között? Hogyan küzd meg önmagával és a felvállalhatatlan szerelemmel az egyetemről eltiltott illegális kommunista és a mélyen hívő keresztény bejárónő? Mit jelent a kapcsolatukban a szexualitás, az eltérő származás és társadalmi státusz? Annyi biztos, hogy nem szerethetik egymást, de azt is tudják, hogy nem tudnak a másik nélkül létezni. Szenvedélyes szerelmükért azonban hatalmas árat kell fizetniük.

A 89. Ünnepi Könyvhétre megjelenő regényben mindenki ugyanarra a kérdésre keresi a választ: menjen vagy maradjon? Küzdjön vagy feladja?
Az utolsó órák kegyetlen, mégis emberi küzdelmeinek történetét tartja a kezében az olvasó.

A kötet a Kalligram Kiadó gondozásában jelenik meg.

mm

Fotó: Déri Miklós

Mezei Márk (1972): a rendszerváltás éveiben a magyartanárától tudja meg, hogy valami köze lehet a zsidósághoz, ez annyira foglalkoztatni kezdi, hogy jesívákba, kollelekbe, és a rabbiképző pedagógiumába megy tanulni. Végül Szegeden és Angliában diplomázik, ma hazai és nemzetközi kommunikációs ügynökséget vezet. Ez az első regénye.