f v

Az ünnepi könyvhétre jelenik meg az Utolsó szombat, Mezei Márk első regénye. Június 21-én, csütörtökön 19:30-tól a könyvbemutatón a szerzővel Mészáros Sándor, irodalomtörténész beszélget, a kötetből Bezerédi Zoltán olvas fel a Sufniban.

A regény Magda és Krisztina reménytelen szerelmének és a Pesten bujkáló, lengyel rabbinak, Áron Rokeachnak az utolsó napját meséli el. A könyv a világhírű belzi rabbi utolsó beszédének, az utókor által titkolni akart 22 sornyi szövegnek állít emléket.

MEZEI M Utolso szombat COVER

Egy nap. Egy ház. Pár élet. 1944. január 14. Budapest, Nagyatádi Szabó (ma Kertész) utca 32. A kopott kapu mögött bujkál a zsidó világ egyik legismertebb szellemi vezetője, a lengyelországi Áron Rokeáh rabbi, aki utolsó estéjén megrázó és áradó erejű üzenettel fordul a híveihez. A beszéd néhány héten belül több kiadásban is megjelenik, de a második kiadástól kezdve közel két tucat mondat kimarad az eredeti szövegből. Mi történt? Véletlen? Tévedés? Szándékos hamisítás? Lehetetlen megmondani. A kérdés azonban velünk marad: mit akart mondani a belzi rebbe?

Amíg a sokak által csodarabbinak tartott rebbe történelmi beszédére készül, addig a búvóhelyétől pár ajtónyira rejtőző két nő, Magda és Krisztina kapcsolata katartikus fordulatot vesz. Mi történik a zárt ajtók mögött a jó családból származó, művelt zsidó lány, és a romlatlan, egyszerű cseléd között? Hogyan küzd meg önmagával és a felvállalhatatlan szerelemmel az egyetemről eltiltott illegális kommunista és a mélyen hívő keresztény bejárónő? Mit jelent a kapcsolatukban a szexualitás, az eltérő származás és társadalmi státusz? Annyi biztos, hogy nem szerethetik egymást, de azt is tudják, hogy nem tudnak a másik nélkül létezni. Szenvedélyes szerelmükért azonban hatalmas árat kell fizetniük.

A 89. Ünnepi Könyvhétre megjelenő regényben mindenki ugyanarra a kérdésre keresi a választ: menjen vagy maradjon? Küzdjön vagy feladja?
Az utolsó órák kegyetlen, mégis emberi küzdelmeinek történetét tartja a kezében az olvasó.

A kötet a Kalligram Kiadó gondozásában jelenik meg.

mm

Fotó: Déri Miklós

Mezei Márk (1972): a rendszerváltás éveiben a magyartanárától tudja meg, hogy valami köze lehet a zsidósághoz, ez annyira foglalkoztatni kezdi, hogy jesívákba, kollelekbe, és a rabbiképző pedagógiumába megy tanulni. Végül Szegeden és Angliában diplomázik, ma hazai és nemzetközi kommunikációs ügynökséget vezet. Ez az első regénye.

 

Online jegyvásárlás

Gyorsan, kényelmesen

Pártoló, Támogató, Mecénás

Vásárlás és bejelentkezés

Katona+

Sorozatunkban felnőtt- és gyerekprogramokkal, koncertekkel, felolvasóestekkel és rengeteg egyéb eseménnyel várjuk nézőinket előcsarnokunkban és a K:antin kávézóban.

Aktuális programjaink

Portréfotózás werk

 

 

További videók

Oldalunk cookie-kat használ az optimális működés érdekében.
Adatvédelmi tájékoztató Rendben