Helyszín: Katona József Színház, előcsarnok
Időpont: május 15., szerda, este 7 óra

Közreműködnek: Kiss Eszter, Silke Felber színháztudós, a Bécsi Egyetem Színház- és Filmtudományi Intézetének tanára, valamint Halasi Zoltán költő, író, a könyv fordítója

A könyvbemutatóra a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel.

A Nobel-díjas osztrák írónő drámái korunk legégetőbb kérdéseire keresik a választ. A Düh a terrorizmusról, a hozzá vezető egyéni és kollektív őrjöngésekről szól. A háttértörténetet a 2015 januári párizsi merényletek adják, mikor is iszlám fegyveresek végeztek a Charlie Hebdo karikaturistáival és egy kóser bolt vásárlóival. Tényleg civilizációk csapnak itt össze, tényleg a monoteizmusok nem férnek meg egymással? Vagy jól felfogott hatalmi érdekeket szolgál az ostoba vakhit? Jelinek vitriolos szatírája egyszerre veszi célba az erőszak jogcíméül szolgáló iszlám képtilalmat, az egyistenhitek emberáldozat-kultuszát, a nacionalizmusok idegengyűlöletét és általában is az emberi intoleranciát.

jelinek duh katona 750

A párizsi mészárlás mögött – az őrület antik prototípusaként – ott sötétlik a családját kiirtó Héraklész alakja. A védteleneket legyilkoló mai terroristák, miközben hősi pózban tetszelegnek, valójában közönséges gyilkosok, hérosz-karikatúrák, sírni- és nevetnivalók egyszersmind. A Düh az erőszak világjátéka és az erőszak kigúnyolásáé, monstre shaw a Nyugat alkonyáról, sziporkázó kabaré a gyászinduló hangjai mellett.

Támogató: Osztrák Kulturális Fórum