A budapesti Katona József Színház társulata mindenekelőtt ismételten szeretné megköszönni nézőinek, hogy vissza nem váltott jegyeikkel, pénzbeli támogatásokkal és üzeneteikkel nem csak anyagilag, hanem lelkiekben is támogatták a színházat ebben a kihívásokkal teli időszakban!

7 2 másolata
fotó: Szokodi Bea

A 2019/20-as csonka évadban három játszóhelyünk 402 előadását összesen mintegy 68 ezer néző látta, az előadások idén átlagosan 107,3%-os nézettséggel mentek.

Máté Gábor elmondta: az évad sikereinél sajnos, nyilvánvalóan emlékezetesebbek lesznek a nehézségek, amelyekkel a színháznak november óta szembe kellett néznie. Ugyanakkor büszke arra, hogy a politikai támadások és finanszírozási bizonytalanságok ellenére értékes előadások születtek. Hozzátette, hogy már megindították a pereket a színházat és személyét lejáratni igyekvő sajtóorgánumok ellen. Az eljárások kimeneteléről a későbbiekben tájékoztatást fognak adni. Kiemelte, hogy ezekben a nehéz időkben még inkább felértékelődik a társulati lét és összefogás jelentősége.

41 másolata
fotó: Szokodi Bea

Az igazgató bejelentette, hogy ismét beadja pályázatát a következő öt évre, mivel megbízatása 2021 januárjában lejár.

4 másolata
fotó: Szokodi Bea

Megköszönte azon társulati tagok munkáját, akik a karantén ideje alatt is folyamatosan azért dolgoztak, hogy hozzájáruljanak a járvány elleni védekezéshez, vagy részt vettek az online produkciók létrehozásában, elősegítve ezzel a közönséggel való virtuális kapcsolattartást. A varroda és jelmeztár munkatársai védőmaszkokat gyártottak, Fullajtár Andrea ötlete alapján, szakértők bevonásával Vírusvideók címen készült közszolgálati sorozat, Dankó István és Kocsis Gergely pedig az Index.hu-val és a Prompt Médiával együttműködve valósította meg a nagy nézettséget hozó Márki árulása c. videósorozatot. Mindezeken túl a Költészet napjára és Trianon 100. évfordulójára is készítettünk online tartalmakat. A Mitos21 nemzetközi színházi hálózat részeként részt vettünk a stockholmi Királyi Színház Krízis és reflexiók c. izgalmas kezdeményezésében is, mely a koronavírus-járvány „láthatatlan hőseiről” készült videókkal mutatta be a járvány sokak számára ismeretlen aspektusait.

10 másolata
fotó: Szokodi Bea

Máté Gábor elmondta, hogy a szokásosnál korábban, augusztus második felében, a Poppea megkoronázása c. előadással indul a következő évad. Az, hogy akkor milyen egészségügyi előírásokat látunk hasznosnak, nagyban múlik az elkövetkező hetek fejleményein: növekszik-e a vírusveszély, változik-e a nézők bizalma a rendezvényekkel szemben. Figyeljük a nyári szabadtéri színházak és a beltéri mozik működésének tapasztalatait. Szeretnénk a többi budapesti színházzal közös egészségügyi protokollt bevezetni, hogy a nézőink egységes szabályok szerint látogathassák a színházakat. Az augusztus-szeptember-októberi műsorra júliustól lehet majd jegyeket váltani a weboldalon. A konkrét időpontot hamarosan közzétesszük.  

A hagyományoknak megfelelően átadtuk a belső művészeti elismeréseket. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhét éve alapított – Bodnár Erika vehette át.

17 másolata
fotó: Szokodi Bea

Az évadban legtöbbször, 124 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 122 előadással Elek Ferenc követte, Pálmai Annát pedig idén 117 esetben láthatták Nézőink.

Távozik társulatunkból Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Nagy Ervin és Nádor Lili, aki 25 éven át volt a színház művészeti titkára. Helyét Sütheő Márton veszi át. Ő korábban rendezőasszisztensként és a Kamra titkáraként dolgozott. Új tagként Tarnóczi Jakab rendező szerződik a Katonához.

26 másolata
fotó: Szokodi Bea

Színházpedagógiai programunk, a Behívó idén ősszel mutatja be Közügyeink című projektjét, amiben felnőttek vallanak a rendszerváltásról és azokról a társadalmi eseményekről, amik napjainkig alakították az életüket. A koronavírus miatt a következő évadra csúszik a You Perform fesztivál, amin a magyar fiatalok német, holland, francia fiatalokkal közösen fejezik ki Hamburgban, mit gondolnak az őket körülvevő világról.

A 2020/21-es évad első két premierjét októberben tartjuk. Shakespeare Othello c. drámáját Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A Kamrában pedig Máté Gábor rendezésében mutatják be Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg című művét. Az előadás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében jön létre, mint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Katona József Színház közös programja. Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: az Euripidész, Aiszkhülosz és Szophoklész drámáiból összeállított Isten, haza, család... munkacímű előadást Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Shakespeare Lear király című drámáját Zsámbéki Gábor rendezi a nagyszínpadon.

Az évad második fele a következőképpen alakul: 2020 márciusában először a Frankenstein munkacímű, Mary Shelley regénye alapján készülő darabot mutatják be Tárnoki Márk rendezésében a Kamrában. Tárnoki 2019-ben Ascher Tamás növendékeként szerzett diplomát az SZFE rendező szakán. Ezt követően Brian Friel Apák és fiúk című, Turgenyev regényéből adaptált művét Ascher Tamás viszi színre a nagyszínpadon. Április végén Heinrich von Kleist Pentheszileia c. drámájának Mikó Csaba által készített változatát láthatják a nézők a Kamrában. Rendező ismét Tarnóczi Jakab. A következő évad két utolsó premierjére májusban kerül majd sor. Ekkor pótolják az idénre tervezett Moszkva-Peking Transzszimfónia bemutatóját. Kárpáti Péter darabját Novák Eszter rendezi a nagyszínpadon, miközben Vinnai András és Dankó István szövegéből Magyar Biblia címen készül előadás a Sufniban. Rendező: Dankó István. A szintén idei évad végére tervezett Káli holtak bemutatója 2021 őszére csúszik át. Térey János regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi.

7 4 másolata
fotó: Szokodi Bea