A történet éjszaka zajlik egy lakótelepi lakásban. A Férfi, a sikertelen megcsömörlött író véres kötényben, bőrmaszkban nézi kedvenc filmjét Tobe Hooper: A texaszi láncfűrészes mészárlását .Teljesen beleéli magát, utánozva a főszereplőt boldogan válik eggyé új szerzeményével a láncfűrésszel. De ekkor váratlanul hamarabb jön haza munkahelyéről párja a kirúgott pincérnő. Belép a lakásba , feloltja a villanyt és így fény derül a titokra. Letaglózza a véres látvány .Magyarázkodás, fenyegetés, bizonytalanság és a feszültség egyre nő . Hosszú lesz az éjszaka... Ki ne szeretne néha filmek kedvenc hősének bőrébe bújni ? A darab Mészáros Béla által megformált főszereplője ezt szó szerint meg is teszi. De nem ám Superman akar lenni hogy megmentse a világot mert az szerinte nem menthető és arra nem is érdemes .Az ő kedvence Jason a bőrpofa , a texasi láncfűrészes gyilkos. A véres kötény a maszk mind erőt ad neki . A fűrész az ő Gyűrűje ,”Drágasága” , működő szerszáma. Szóljon a zene zúgjon a fűrész ! Ez az igazi panelprogram . A lakótelep ahol laknak veled hisz a szomszéd már majdnem benne van az aurádban. Mert mi jut neki a sikertelen írónak ? Pár négyzetméter bérelt vasbeton , a fel – le- és elnéző pincérlány barát-nő aki még az utolsó biztonságot nyújtó sört is megissza “pofátlanul”. De ha felkerül a maszk lesz hozzá pofája hogy italt rendeljen az erkélyről ,végre működik a szex és jön az ihlet is. Ehhez csak egy kivülről túszdrámának tűnő szerepjáték kell ahol a vésztartalékból vett láncfűrész okozza a vesztet.

Januárban mutatták be a Katona József színház Kamrájában Helmut Krausser 1993.-ban írt darabját. A szerző dolgozott éjjeliőrként, reklámügynökként , operastatisztaként ,volt rock énekes és élt hajléktalanként is míg napjaink sikeres német írója lett .A Bőrpofa megírására egy müncheni túszejtő történet adta az ötletet ahol az ez elkövető 1986-ban 38 órán keresztül tartotta fogva a barátnőjét. A magyarországi ősbemutató rendezője Dömötör András aki így ír a darabról:

„Valamit nagyon eltalál Krausser szövege, ahogy a félelemről és a félelem okozta torzulásokról beszél. A főhős, észre sem veszi, hogyan torzul e veszélyes játék során a személyisége, és miközben menekül, ő maga is szörnnyé válik, vagy válhat. Elveszik a viszonya a valósággal. A darab végig az őrület határán játszódik, csupa vonzó kérdést tesz fel, két nagyszerű szereppel. Színész-centrikus anyag, amely hatalmas kihívás elé állít két fontos, fiatal Katonást”

Horgas Péter “szélesvásznú “ díszlete kiválóan adja vissza a lakótelep életérzést ami nem hely és korfüggő .A közeli házak ablakainak villodzó fényei igazán életszerűvé teszik szobában zajló történést. Sugallva miénk itt a tér, ahol folyik a telepszemle. A szomszédok meg egyszerre kiváncsiak és érdektelenek. A két főszereplő Mészáros Béla és Borbély Alexandra meggyőző alakitása végig feszültség alatt tartja a nézőket. De nem kell megijedni a Bőrpofában nem csak félelem és reszketés van...

 

forrás