2x01 (évadnyitó): A nem nem egyszerű kérdés

Az évadnyitó epizódban megjelenik a hetedik gondnok, és kiderül, hogy a királylány nem lehet király. Legalábbis patriarchális középkori történelmünk szerint biztos nem. A nem ugyanis fontos. De talán van még esély.

Ám mindezidáig rögös a Gondnokok útja: a sorozat a második évadát kissé fáradtan kezdi, de aztán belemelegszik a Gondnokság-univerzum retrofuturikus közéleti népmese-világába.

Valahol ott hagytuk abba, hogy Feri meghalt, és ez az állapot ezen rész során nem változik meg, de az kiderül, hogy Feri írói munkássága így vagy úgy, de csak idő kérdése, hogy mikor válik a Nemzeti Alaptanterv elidegeníthetetlen részévé, és azt is pusztán az idő fogja eldönteni, hogy mikor nyílik tárlat festményeiből, amik már az illetékes kuratórium előtt várják jóváhagyó okiratukat. A Cézanne-tárlat után rögtön Feri-retrospektív fog következni a Szépművészetiben, ez most már nem is lehet kétséges. Úgyhogy Feri szelleme él és virul, de a második évad középpontjában nem ő, hanem az Ősanya Méhében fejlődő magzat áll.

Hogy ezt a magzatot miért is kell Zsoltinak valamilyen detektorral felszerelnie, az nem világos, de elszántan vág neki a hosszú útnak, ami az Ősanya szent petevezetékén át vezet a Szent Magzatig. Mindeközben a hajdani Endre gondnok (nem a vezér-Endre, hanem a Rambó), aki mára Áron lett és az Ősanyát a múlt évadzáró epizódban segítette anyai örömökhöz, folyton visszatér a bázisra, és nem hagyja rendesen dolgozni a serény Gondnokokat, akiknek le vagyon írva a Szent Kereszthímzésekben, hogy neki hódolni kötelesek szüntelen – ennek egyik fél sem örül igazán. Áron sokkal inkább dolgozna a Gondnokokkal akcióban, csak azt egy Szent Ősizének már nem szabad, úgyhogy marad a nosztalgia meg a heves akarat, aminek két orrtörés a vége, amelyet egyazon, legalább 90%-ban tiszta vérvonalú magyar produkál, és aki extra képesség hiányában megbukik a Gondnok-vizsgán. Volt is honnan meríteni új tiszta vérvonalú Gondnoknak valót, hiszen az október 23-i ünnepségsorozat az efféleség legtermékenyebb táptalaja. (A keresés részleteit konkrét videofelvételek is bizonyítják, amelyek a 23-i Szabadsajtó úti Milla-tüntetésen készültek, csak hogy ne legyen kétséges: a Gondnokok mindig köztünk járnak.)

A 23-i magyarhalászat azonban nem csak kudarccal járt. Egy rejtélyes, szuperképességgel is rendelkező lány is horogra akad, akiről kiderül, hogy nem lehet más, csak akit a Szent Kereszthímzés is megjövendölt. Ekkor tér vissza Zsolti a Szent Anyaméh szomorú hírnökeként: a gyermek lány lesz, ah, minő borzalom – és azon nyomban paprikapálinkába folytja bánatát. Ám mikor már minden veszni látszik, Endrében felsejlik egy ötlet…

Kocsis Gergely (Endre) remekül érzi a cliffhanger ütemét, ki ne akarna ezután rögtön jegyet váltani a következő Gondokságra? Apropó, a Katona produkciója a Sufniban kezdte, majd a Sufniban duplázta az előadásokat, most pedig kétszer nagyobb helyre, a Kamrába költözött, és ott is dupla előadást kell játszania, emelt helyárért, tíz perccel hosszított terjedelemben. Ha így folytatja, lassan az Arénáig el kell húzniuk a Gondnokoknak a vezetékeket – mondjuk ebbe Attila valószínűleg bele is őrülne, már a Sufni és a Kamra közötti távot is megemlegette.

A Gondokság – úgy tűnik – továbbra is át tudja ugrani a saját maga által felállított lécet, bár a második évad első epizódjában a közéleti utalások és a Gondnokok mindennapjainkra gyakorolt hatása kevésbé markánsan jelent meg, mint legutóbb. Igaz, a nemrég felavatott Turul-szobor, a nő családban betöltött helyének kérdései és a 23-i események is citálva vannak, noha a hangsúly ma sokkal inkább A Gondokság saját univerzumán volt. Ám a csapat érzi a karaktereket, úgyhogy lehet, hogy ez is egy járható út. Mészáros Béla mindent kitunkolt, amit a lúzer Taksony és a szemszippantó viszonyából ki lehetett hozni, Dankó István Attilaként továbbra is sodróan tudálékos és fontoskodó, Pálos Hanna Verája megpróbál ésszel alárendelődni a Szent Célnak, hol több, hol kevesebb sikerrel, s nem veszi le óvó pillantását Zsolti izmairól, Rezes Judit szinte szó nélkül is tökéletes anti-Ősanya, Rajkai Zoltán könnyedén és energikusan vált bukolikus férjből vad Gondokká, Ötvös András Zsoltija pedig kétségbeesett hittel, tisztán, de ész nélkül zakatol a csapattal. Hogy ebbe a csapatba hogyan fog beilleszkedni a titokzatos Viki (Borbély Alexandra), aki leginkább egy szőke Black Widow-t enged sejtetni, a későbbiekben biztosan kiderül.

Ahogy az is, hogy a nemi kérdések milyen úton-módon tudnak megoldódni egy hungaroorientált kispolgári sci-fi szatirikus paródiájában. Mert az sem lesz egyszerűbb, mint lekicsinyítve egy vécépapíron keresztül bejutni az anyaméhbe, majd egy vécékagylóban egy hálón fennakadni és egy kiszuperált kipufogón keresztül visszajutni a Gondokságra egy dimenziókapun keresztül, az szinte bizonyos. De őszinte érdeklődéssel várjuk.

 

forrás