színlap

Knut Hamsun: Éhség
   
Hajduk Károly  
Bezerédi Zoltán  
Elek Ferenc  
Fullajtár Andrea  
Keresztes Tamás
 
Kun Vilmos/Fodor Tamás m.v.  
Mészáros Béla  
Szirtes Ági  
Tenki Réka  
Tóth Eszter e.h.
 
Czakó Klára  
Botka Zoltán  
   
Hajdu Henrik fordításának felhasználásával színpadra írta: Forgách András
Az előadás zenéjét - Edward Grieg zongoradarabjaiból - összeállította: Kákonyi Árpád m.v.
Zongorán közreműködik: Kákonyi Árpád m.v./Puskás Péter m.v.
Díszlet: Khell Zsolt m.v.
Jelmez: Szakács Györgyi m.v.
Dramaturg: Török Tamara
A rendező munkatársa: Tóth Judit
   
Rendező: Ascher Tamás
   
Munkatársak: Kovács Ildikó, Tóth László, Botka Zoltán, Bokor László, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Benke Gábor, Pető József, Petróczy László, Nedár Barnabás, Horváth József, Wirth Tamás, Ignácz Éva, Pintér Mária, Végh Attila, Budavári Réka, ifj. Túri Ferenc, Mészáros László

Utolsó előadás: 2011. január 21.

„Knut Hamsun regénye, az Éhség 1890-ben jelent meg. Egyetlen hatalmas monológ az egész könyv: egy ember fejébe zárva, mindent az ő éhségtől és a folyamatos művészi kudarctól szenvedő teste és lelke torzító tükrében látunk. Látjuk, ahogy bolyong Oslo (régi nevén Kristiania) utcáin, közterein, parkjaiban, temetőiben, bazársorain, kikötőjében, pályaudvarán, nyomorúságos padlásszobákban, zálogházakból ki és be, ül a rakodópart alsó kövén, éli egy félig-meddig hajléktalan, ide-oda sodródó ember életét, és mindeközben bámulatos érzékenységgel rögzíti folyamatos éhezéstől meggyötört idegrendszerének minden egyes rezzenését.

Ibsen, Strindberg és Csehov kortársaként Hamsun (aki sok színdarabot írt később) egy egész leendő évszázad hajléktalanjait, kivetettjeit, kivándorlóit és bevándorlóit, idegenjeit tudta megírni jövőbe látó erővel. A regényt színpadra író drámaírónak nem kisebb a feladata (és a rendezőnek, és a színésznek), hogy megőrizze ezt a szubjektív hangnemet, a már-már paranoid és rögeszmékkel teli egyes szám első személyt, és ugyanakkor élvezetes, színes, abszurd, katasztrofálisan tréfás jelenetekben mutassa be egy nem csak kenyérre, hanem sikerre is éhező fiatalember odüsszeiáját hazája fővárosában, Kristianiában, és a saját megsebzett lelkében." (Forgách András)

 

díjak


Vastaps-díj, 2009:

- a legobb férfi alakítás: Hajduk Károly

Színikritikusok Díja 2008/2009

– a legjobb férfi főszereplő (megosztva): Hajduk Károly