azseni olvaso horvathmate 21

Rendező

Ascher Tamás

Írta

Tadeusz Słobodzianek

Bemutató

2022. október 14.

Az előadás hossza

 

avagy a színészmesterség módszerei kilenc képben

Fordította: Spiró György


Hogy járt-e valóban 1937 telén Sztálinnál a Művész Színház megalapítója, az egyetemes színházművészet óriása, Konsztantyin Sztanyiszlavszkíj; erről nincs megbízható adat. De járhatott volna, mert minden egyéb, ami ennek a másfél órás Słobodzianek-darabnak történelmi háttere: igaz. Valóban üldözte Sztálin Mejerholdot, – az ekkor már világhírű rendezőt – színházát bezáratta, ő pedig az idős Sztanyiszlavszkíj védőszárnyai alatt még dolgozhatott egy darabig.
És valóban, a darabban elhangzó mondatoknak megfelelően, Sztanyiszlavszkíj halála után Mejerholdot letartóztatták, majd kivégezték, feleségét rablótámadást imitálva legyilkolták.
A darab fókuszában egyetlen helyzet, Sztálin és Sztanyiszlavszkíj képzelt beszélgetése áll: az idős mester helyzetgyakorlatok sorával oktatja a diktátort, hogyan tűnjön még hatékonyabb önkényúrnak, hogyan keltsen még nagyobb rettegést – s mindezért cserébe néhány művész számára kér kegyelmet, elsősorban Mejerhold számára.
A darab: az óvatos és ravasz színházi vénember, meg a paranoiáját jól leplező, még ravaszabb önkényúr párviadala. A néző pedig megpróbálhat eligazodni: valóban ennyire ismeri a diktátor a kor színházi-irodalmi beltenyészetét, esztétikai és pozícióharcait? Mi mozgatja döntéseit a kultúrharcban, személyi politikáját?
Słobodzianek lengyel drámaíró, A mi osztályunk című művét a Katona tette ismertté. Ebben a darabban is kortársi kérdésekkel vallatja a kultúrtörténeti múltat, amelyet egyébként részletekbe menően hiteles tényekkel tálal. Valóban létező személy volt a fő-kritikus, Kerzsavcev: élete jól példázza a máig eleven tipust, a véleményeit hatósági kívánalmakhoz igazító állami embert. És létezett a sötét előéletű Poszkrjobiscsev, a mindenható titkár is.
Reményeim szerint a nyomasztó, borzalmas tényekből született mű eleven, szórakoztató és fanyar humorú előadás lesz a Kamrában.


Ascher Tamás

Következő előadások

október 13., 19:00

október 14., 19:00

október 15., 19:00

október 24., 19:00

november 2., 19:00

november 14., 19:00

november 26., 19:00

 

GALÉRIA

 

azseni olvaso horvathmate web 3
Horváth Máté / A képre kattintva galéria nyílik

Szereplők

SZTÁLIN, diktátor Fekete Ernő
SZTANYISZLAVSZKIJ, művész Máté Gábor
POSZKRJOBISCSEV, titkár Kocsis Gergely
KERZSAVCEV, kritikus Elek Ferenc

Alkotók

Díszlet Khell Zsolt
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Török Tamara
Zene Vajdai Vilmos
Fény Pető Gergő
Videó Koltay Dorottya Szonja
Súgó Boncza Anita
Asszisztens Hornung Gábor
Rendező      Ascher Tamás

Interjúk, kritikák


Sajtó


Videó