A mi osztályunk


Írta: Tadeusz Slobodzianek

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át.

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége. 

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Szereplők

Pálos Hanna Dora
Pelsőczy Réka Zocha
Bodnár Erika Rachelka, később Marianna
Kovács Lehel/Dénes Viktor m.v. Jakob Kac
Takátsy Péter Rysiek
Rajkai Zoltán Menachem
Bán János Zygmunt 
Szacsvay László Heniek
Ujlaki Dénes Wladek
Koltai Róbert m.v. Abram

Alkotók

Fordította Pászt Patrícia
Díszlet Cziegler Balázs
Jelmez Füzér Anni
Színpadi mozgás Takátsy Péter
Zene Sáry László
Asszisztens Gerlóczi Judit
Rendező Máté Gábor