A Katona színházpedagógus szakemberei és színészei három éven át dolgoznak együtt a helyi közösséggel. A téli előkészítő munka után a program hivatalosan szombaton indult el a szúcs- bányatelepi cigány közösség, az Autonómia Alapítvány és a Katona együttműködésében. A szerteágazó projektben a színház és az alapítvány szakemberei heti rendszerességgel tartanak gyerek és felnőtt közösségépítő és oktatási programokat a Katona színészeinek és budapesti középiskolások részvételével, Emellett létrehoznak egy közösségi színházi előadást, amely a társadalmi törésvonal két oldalán élők együttes munkájának eredménye lesz. A cél a helyiek mentális és fizikai szegregációjának lebontása, másik oldalról pedig a programban részt vevő fiatalok társadalmi érzékenységének javítása.

szucs eltav 1 750
Szúcs-bányatelep, 2016. április 2. | fotó: Brozsek Niki | további fotók

„A Katona elkötelezett abban, hogy teret adjon a társadalmi problémáknak színházban és a saját eszközeivel, így színházpedagógiai módszerekkel az iskolákban, civil közösségekben történő kibeszélésére. Az Eltáv program során ennél is tovább megyünk: szeretnénk elérni, hogy nézőink a passzív befogadói szerepből a részvétel felé mozduljanak: ne csak a színházi előadások révén akarjanak gondolkodni napjaink társadalmi problémáiról, hanem saját tehetségükkel, idejükkel, civil vállalásaikkal vegyenek részt azok megoldásában, jelen esetben egy roma szegregátum megnyitásában” – mondta Máté Gábor, a Katona igazgatója.

Ennek megfelelően az érdeklődők számára a következő lehetőségek állnak nyitva: egy ősszel induló civil egyetem keretében, illetve a program kampányában megoszthatják a civil szférában szerzett eddigi gyakorlati tapasztalataikat, illetve alkalmanként szállást biztosíthatnak az Eltáv budapesti eseményeire érkező szúcsiaknak. Az érdeklődők jelentkezését a Katona mostantól folyamatosan várja a vegh.ildiko@katonaszinhaz.hu címen.

Az Eltáv fontos része az Autonómia Alapítvány mikrofinanszírozási-adósságkezelő programja: a helyiek az Autonómia által alkalmazott önfinanszírozó közösségek (CAF) módszerrel „bankot” is létrehoznak, amely hozzájárul pénzügyi kiszolgáltatottságuk mérséklődéséhez és pénzügyi tudatosságuk javításához.

A program szúcsi helyszínét adó felújított közösségi házat a Szúcs Községért Egyesület biztosítja.