Artboard 1 copy bankban

Rendező

Tarnóczi Jakab

Írta

Katona József

Bemutató

2019. december 20.

Az előadás hossza

1 óra 50 perc, szünet nélkül 

II. Endre magyar király udvara. Mivel Endre járja az országot, helyette otthon, Esztergomban felesége, a meráni Gertrudis uralkodik. A magyar urak fortyognak: nem elég, hogy Gertrudis idegenszívű, nem magyar vérből származik, nem csak a magyaroknak oszt kiváltságokat, de ráadásul még nő is! 

Erre tér haza Bánk bán, az ország nagyura, aki hol féltékenyen őrjöng itthon hagyott felesége, Melinda hűtlensége miatt, hol puhítani próbálja a főurakat és csillapítani az indulatokat, hol csak „meztelen fegyverrel, magánkívül sok ideig tipeg-topog”, mert főúri és magánéleti kötelességei között képtelen döntéseket hozni.

A Bánk bán egy véres, végtelen, évszázados indulatokkal teli éjszaka története, amiben minden sértettség, összeférhetetlenségből eredő trauma és kisebbségi komplexus a felszínre bugyog. Egy éjszakáé, amiből talán jobb fel sem ébredni. 


„BÁNK: Világot, itt! világot!” 


Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Következő előadások

Az előadás jelenleg nem látható műsorunkon.

GALÉRIA

bankban refoto2020 domolky WEB 023 1
Dömölky Dániel / A képre kattintva galéria nyílik


Szereplők

II. Endre, a magyarok királya (magyar) Elek Ferenc
Gertrudis, a királyné (német) Szirtes Ági
Ottó, Berchtoldnak, a merániai hercegnek fia, Gertrudisnak testvéröccse (német) Fehér Balázs Benő m.v.
Bánk bán, Magyarország nagyura (magyar) Bányai Kelemen Barna
Melinda, a felesége (spanyol) Pálos Hanna
Mikhál bán, Melinda bátyja (spanyol) Takátsy Péter
Simon bán, Melinda bátyja (spanyol) Rajkai Zoltán
Petúr bán, a bihari főispán (magyar) Dankó István
Bendeleiben Izidóra, thüringiai leány (német) Rujder Vivien
Biberach, egy lézengő ritter (német) Kovács Lehel m.v.
Tiborc, paraszt (magyar) Bezerédi Zoltán
Békételenek, gyermekek  

Alkotók

Díszlet, jelmez Kálmán Eszter
Jelmezasszisztens Böhm Katalin
Dramaturg Varga Zsófia
Zene Hunyadi Máté, Bencsik Levente
Fény Lohár Antal
Hang Wirth Tamás
Súgó Boncza Anita
Asszisztens Hornung Gábor
Rendező      Tarnóczi Jakab

Munkatársak

Tóth László, Tőzsér Gábor, Agárdi József, Bokor László, Botka Zoltán, Pető Sándor, Kormány Kristóf, Nedár Barnabás, Petróczy László, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Szeberényi Lejla, Kelecsényi Bernadatt, Mohácsi Nóra, Gerlóczi Judit, Tamási Anna, Csermák Zoltán, Kántor László, Mészáros László, Papp Sándor, Végh Ildi, Csikász Ágnes, Debreceni Luca, Rábavölgyi Tamás

Kritikák

Élet és Irodalom - Molnár Zsófia
revizoronline.hu -Nánay István

"Nem bíbelődik azzal, hogy a dráma minden mozzanatában érvényesítse az alakok közötti viszonyok lélektani hitelességét, vagy kívülről megoldja az irodalmárok és színháztörténészek által oly előszeretettel hangoztatott dramaturgiai következetlenségeket és megoldatlanságokat. Viszont nagyon pontosan elemzi a szöveget, bontja ki az alakok szándékait és rajzolja meg a közöttük lévő kapcsolatok természetét és lényegét. Nem történelmi drámát rendez és nem illetődik meg a nemzeti klasszikus címkétől. Nem politikai színházat csinál és nem ürügyül használja Katona Józsefet arra, hogy mai közéleti kérdésekről szóljon."
Art7.hu - Kállai Katalin
"Dankó István idegen uralom ellen lázadó, hímsoviniszta, hőbörgő Petúr bánja, Elek Ferenc joggingot húzó, históriába lustult magyar királya, egyáltalán a huszonegyedik századi zenére paranoiás trendiséggel rángatózó királyi udvar sörösüveggel a kezében lebontja a Bánk bánról bennünk élő képet. Amit helyette ad (Bezerédi népképviseleti Tiborcán túl), az legfőképp Szirtes Ági Gertrudisa."
prea.hu - Pikli Natália

népszava - Bóta Gábor

"A hatalom természetrajza Tarnóczinál is jelen van, de azért őt ennél jobban izgatják az emberi viselkedésmódok. Hogy például mi megy végbe a cselekvésképtelen Bánk bánban ahhoz, hogy végül mégiscsak a sarkára álljon, alaposan beolvasson a királynénak és még meg is fojtsa. Feszültségtől szikrázó jelenet, ahogy a trónon cövekelő királynénak mondja a magáét, az pedig nem akarja hinni, amit hall, felségsértésként kezeli a szavakat, a támadó, fenyegető hangsúlyokat, visszatámad, az utolsó pillanatig nem akarja elhinni, hogy ez megtörténhet, és hogy itt a veszte."
pótszékfoglaló - B. Kiss Csaba

kutszelistilus.hu - Turbuly Lilla

Stuber Andrea naplója

cornandsoda.com - Csizmadia Attila


Sajtó

Dunszt.sk
Kortarsonline.hu

izaszinhazbanjart.hu
ergo-sum.hu
mezeinezo.blog.hu

interjú Bányai Kelemen Barnával és Tarnóczi Jakabbal - szinhaz.org
"Tarnóczi Jakab: A darabválasztás mindig többtényezős. Ilyen tényező, hogy mi izgatja az embert, vagy hogy kikkel szeretne együtt dolgozni. Szabad kezet kaptam Máté Gábortól, és a Bánk bánt, ami már régóta foglalkoztat, telitalálatnak éreztem. Tele van lappangó feszültségekkel a világ, az ország, ez a város, ez a szakma, a környezetem minden molekulája, az emberek bármikor egymás torkának eshetnek, és éppen erről beszél a darab. Egyrészt ezért gondoltam, hogy érdemes elővenni, másrészt azért, mert láttam, hogy nagyon jól ki lehet osztani a szerepeket, van kikkel megcsinálni. Barna volt az első számú biztos pont, de a többi szerepet is olyan színészek játsszák, akikre vágytam."
Interjú Pálos Hannával - deszkavízió