Helyszín: K:antin
Időpont: 2020. október 9-10. 10:00-17:00

Szervezőbizottság: Orbán Eszter, Szokolai Brigitta, Blastik Noémi, Cseicsner Otília, Török Tamara

A Színházi Dramaturgok Céhének felhívása:

A Színházi Dramaturgok Céhének fontos tartópillére volt Radnai Annamária, akit 2019 nyarán vesztettünk el. Életműve, szakmaisága és emberi minősége arra indított minket, hogy emlékét ápoljuk: sosem apadt lelkesedése és érdeklődése a színházi szakma, azon belül a dramaturgia változó világa és a színházi fordítás iránt. Emlékére - hagyományteremtő szándékkal - konferenciasorozatot indítunk, amely egyik évben a dramaturgia, a következő évben pedig a színházi fordítás területén aktuális problémákra fókuszál.

66436896 10161905499570384 5933119955007438848 n
fotó: Horváth Judit

Az utóbbi évtizedekben sokrétűvé vált a dramaturgok munkája. Új, másfajta feladatok várnak a független társulatokkal, táncszínházakkal, vagy épp sorozatokkal dolgozó dramaturgokra, mint a kőszínháziakra, és a kőszínházakban is változatosan alakul a főként szövegmunkával és évadtervezéssel foglalkozó dramaturgok léte.

A dramaturgok más-más módokon vesznek részt a készülő előadásokban és a színházaik életében, miközben a közönségnek (sőt, a legtöbb színésznek, művészeti munkatársnak is) csak homályos sejtése van arról, hogy mi minden történt a szöveggel az olvasópróba előtt, vagy hogy az adott színház műsorának, arculatának kialakításában milyen szerepe van a dramaturgnak.
A nemzetközi kitekintés is számos tanulsággal szolgál: van ország, sőt európai régió, ahol nem alkalmaznak dramaturgot, máshol népes dramaturgiai osztály segíti az igazgató és a rendezők munkáját.

A konferencia célja a lehető legtöbb aspektusból vizsgálni a dramaturg szerepét a kortárs művészeti térben, feltérképezni és rendszerezni a változó tendenciákat és az utóbbi évek újszerű tapasztalatait elsősorban gyakorlati megközelítésből, a konkrét szövegekhez, produkciókhoz kapcsolódó problémáktól az átfogóbb kérdésfelvetésekig.