A cseh színházi fesztivál ötödik, jubileumi évadának programján két díjnyertes produkció, valamint két sikeres szerző színdarabja szerepel. Az idei tematika a másság fenoménjára és annak társadalmi elfogadottságára összpontosít. Mindkét produkció olyan hősöket (vagy hősnőket) állít a középpontba, akik képesek szembenézni a szokásos előítéletekkel, és az intoleráns társadalom ellenében úgy döntenek, hogy harcba bocsátkoznak a teljes élet lehetőségéért. Habár mindkét darab története a távoli múltban játszódik, témájuk ma is ugyanolyan erőteljes visszhangot vet. Az idei Csekkold programja az erős témák mellett a cseh kritikusok által joggal méltatott kivételes és erős színészi alakításokra összpontosít. A fesztivál fókuszában ezúttal nem a markáns rendezés vagy az eredeti vizuális koncepció áll, hanem maga a színész.

PROGRAM:

FUSS, TRANSZI, FUSS - Petr Bezruč Színház Ostrava

2021. november 5., 19:00 Nagyszínpad
JEGYEK ITT VÁLTHATÓK

Az előadás időtartama: 1 óra 40 perc (szünet nélkül)
15 éves kortól látogatható
Felirat: magyar és angol

2019 01 bezruci transky body vteriny 031 másolata
A képre kattintva GALÉRIA nyílik

Tomáš Dianiška író és rendező Fuss, transzi, fuss (Transky, body, vteřiny) című, 2019-ben a Színikritikusok Díjával kitüntetett produkciója egy groteszk elemekkel tarkított tragikus hangvételű színdarab, amely a sikeres atlétanő, Zdena Koubková fájdalmas életének és sorsfordító nemváltásának történetét meséli el. Narratív igénnyel, ugyanakkor csaknem dokumentarista módon tekint egy olyan ember összetett és nehéz életére, aki megpróbálja megtalálni (nem csak szexuális) identitását. A homoszexualitás és a transzszexualitás témájával foglalkozó történet tehát egy konkrét sorson keresztül mutatja be az emberi előítéletek tárházát, de a társadalom egy részének alkalmatlanságát is a másság elfogadására. Jakub Burýšek a főszereplő rendkívüli alakításáért elnyerte az Év Tehetsége Díjat.

Szövegkönyv, rendező: Tomáš Dianiška

Dramaturg: Kateřina Menclerová, David Košťák
Díszlet és jelmeztervező: Lenka Odvárková
Zene: Matej Štesko és válogatás
Szereplők: Jakub Burýšek, Pavla Gajdošíková, Markéta Matulová, Ondřej Brett, Michal Sedláček/ Václav Švarc, Vojtěch Johaník, Marie Křehlíková/ Lenka Kučerová/ Andrea Zatloukalová (m.v.), Miroslav Kudela, Michal Weber
Bemutató: 2019. január 25.

Díjak:
A színdarab elnyerte a Színikritikusok Díját 2019-ben az Év színdarabja és az Év elsőként bemutatott cseh nyelvű darabja kategóriákban. Jakub Burýšek kapta az Év Tehetsége Díjat. A darabot jelölték a Mark Ravenhill-díjra a Legjobb előadott kortárs színdarab kategóriában. Jakub Burýšek nyerte a 2019-es Jantar díjat az év drámai színésze kategóriában.

AZ AJTÓN TÚL – felolvasószínház
2021. november 6., 16:00 Sufni
JEGYEK ITT VÁLTHATÓK

Rendező:
Vajdai Vilmos
Látvány: Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói

Barbora Hančilová: Az ajtón túl
Fordította: Balázs Andrea

A szöveg, amelyet 2019-ben a cseh Színházi folyóirat (Divadelní noviny) az év színdarabjának járó díjára jelöltek, egy prágai ház és család történetét meséli el a második világháborútól napjainkig. Ezekben a családi kapcsolatokban a nagy történelem is tükröződik. A darab akörül forog, hogy a régi események, kapcsolatok és kötelékek hogyan határozzák meg a jelenlegi generáció életét, valamint a nemzedékeket áthidaló viselkedésminták ismétlődését ábrázolja.

Jiří Havelka: Lakógyűlés
Fordította: Gál Róbert

A szomszédok a lakógyűlésen nemcsak a gázvezetékek katasztrófikus állapotával, hanem a beázó tetővel, a lift hiányával, a tetőtér eladásával, a minősíthetetlen takarítással, a a kukákat pelenkával megtöltő fiatal családokkal, a fekete diákoknak kiadott lakással vagy a férfi vendégeket fogadó agglegény szomszéddal is foglalkoznak… Azonban még a problémák fontossági sorrendjéről sem képesek megegyezni, nemhogy azok megoldásáról. Mégis felbukkan valaki, aki a ház és a szomszédi viszonyok kielégítőnek sem mondható állapotára meglepő ”megoldással” áll elő.

Jiří Havelka (*1980) darabja 2017-ben Mark Ravenhill díjat kapott és jelölték a Színikritikusok Díjára az Év előadása kategóriában.

Tematikus szempontból mindkét dráma egy-egy házról és annak lakóiról szól, akik vagy önmagukkal, vagy vendégeikkel kerülnek konfliktusba. Jiří Havelka Lakógyűlés című darabja esetében betekinthetünk egy a társasházi lakógyűlés kulisszái mögé, és megtapasztalhatjuk a tulajdonosok közti, apró-cseprő, de időnként vérre menő harcokat. Bára Hančilová Az ajtón túl című drámája egy régi családi házat állít a cselekmény középpontjába, ahol három generáció és a nem mindig szívesen látott vendégek élnek együtt.

!!!ELMARAD!!! KEZENINCS FERI - Divadlo pod Palmovkou Színház, Prága

A jegyvisszaváltás, vagy csere részletei ide kattintva olvashatók

2021.november 6., 19:00 Nagyszínpad

Az előadás időtartama: 105 perc
6 éves kortól látogatható
Felirat: magyar és angol

747 photo
A képre kattintva GALÉRIA nyílik

A Kezenincs Feri az első csehszlovák köztársaság idején élt cseh Forrest Gump története. Groteszk játék egy fiúról, aki azt vallotta: „Akarom, ezért tudom!”

A gólya, amikor a szüleinek vitte a kis Ferit, véletlenül leharapta a kezét, ezért mindent a lábával kellett megtanulnia, amire nemcsak egy gyermeknek van szüksége. Felkapni egy követ és áthajítani a templom felett, sárkányt eregetni, golyót pöccinteni, vagy autót vezetni. Tomáš Dianiška és Igor Orozovič feketénél is feketébb komédiája František Filip valós élete alapján egy erős történetet mesél el a fogyatékkal élőkről, állhatatosságról, megértésről és az optimizmus erejéről is. A drámai pillanatokkal, humorral, dalokkal és emberséggel átszőtt színes előadás alkotóinak egy korábbi darabja, az Alan Touring életét bemutató ”Szigorúan titkos, avagy durván erkölcstelen” nagy sikerrel került bemutatásra a 2015-ös Csekkoldon.

Rendező: F. X. Kalba
Szövegkönyv: Igor Orozovič és Tomáš Dianiška

Díszlet és jelmez: Lenka Odvárková
Zene: Ivan Acher és Igor Orozovič
Mozgás: Marek Zelinka
Dramaturg: Ladislav Stýblo
Szereplők: Jakub Albrecht, Igor Orozovič, Tomáš Dianiška , Tereza Dočkalová / Barbora Kubátová, Denny Ratajský, Nataša Mikulová, Rozálie Malinská, Gabriela Farr, Mária Leherová, Jaroslav Blažek, Vendelín Urban, Jakub Kalián, Hynek Tajovský
Bemutató: 2019. szeptember. 30.

Díjak:
Jakub Albrecht – Kezenincs Feri – Színikritikusok Díja 2019, Legjbb színész kategóriában
Jakub Albrecht – Kezenincs Feri – Thália díj 2020 – jelölés
Tomáš Dianiška és Igor Orozovič – Színikritikusok Díja 2019, jelölés Cseh ősbemutató kategóriában