Mély fájdalommal tudatjuk, hogy május 8-án, néhány nappal 96. születésnapja előtt meghalt szeretett barátunk, kollégánk Máthé Erzsi, a Katona József Színház alapító tagja, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze. Utoljára 2012-ben lépett színpadra, de színházunk, társulatunk munkáját később is aktívan figyelemmel kísérte.

MatheErzsi WEB

2003-ban saját anyagi forrásból megalapította a Máthé Erzsi-díjat, mellyel a Katona aktuális évadának legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó művészét jutalmazta. 2006-ban alapítványt hozott létre, amelynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése volt.

Tehetségével, temperamentumával, humorával, szakmai alázatával, és maximalizmusával minden színész generációnak példát mutatott. Összetéveszthetetlen orgánuma, alakításai felejthetetlenül égtek a közönség és a színházi világ emlékezetébe.

Az alábbi - 90. születésnapjára összeállított - videóban részleteket láthatnak néhány korábbi szerepéből és egy 2011-es interjújából, melyet Veiszer Alindának adott a Hatvan perc című beszélgetős esten.

Emlékét szívünkben őrizzük.

összeállította: Kazimir Annamari