November elején visszatér a Katonába a Csekkold! - Cseh színházi fesztivál! November 3-án, pénteken a prágai Divadlo pod Palmovkou Kezenincs Feri című előadása lesz látható a nagyszínpadon.

 

A Kezenincs Feri az első csehszlovák köztársaság idején élt cseh Forrest Gump története. Groteszk játék egy fiúról, aki azt vallotta: „Akarom, ezért képes vagyok rá!” Miközben a gólya a szüleihez vitte a kis Ferit, véletlenül leharapta mindkét kezét, ezért a fiúnak mindent a lábával kellett megoldania, ami egy gyermeknek csak az eszébe juthat. Felkapni egy követ és áthajítani a templom felett, sárkányt eregetni, golyót pöccinteni, vagy felnőve autót vezetni, majd kezet rázni az amerikai elnökkel. Tomáš Dianiška és Igor Orozovič feketénél is feketébb komédiája megtörtént események alapján mesél el egy lehengerlő történetet a fogyatékkal élőkről, az állhatatosságról, a megértésről és az optimizmus erejéről.

 

November 4-én pedig a Yerma című előadásával érkezik a Prágai Városi Színházak - Rokoko Színház. Federico García Lorca napjainkba átültetett mesterműve már számos európai színpadon osztatlan sikert aratott. Yerma sikeres újságíró, szereti szerkesztőségi munkáját, blogot ír, számtalan követője van, nemrég ünnepelte a 33. születésnapját, és a barátjával való kapcsolata is irigylésre méltó. Amikor épp az első közös estéjüket ünneplik új lakásukban, felmerül, hogy „talán jó lenne családot alapítani“. A férfi ugyan meglepődik, de nem ellenkezik, és közös elhatározásból szabad utat engednek a dolgoknak. Ez a hétköznapi élethelyzet azonban váratlan hatást gyakorol Yermára és eddigi idilli életére – a mai harmincasok életéről szóló szikrázó játékban fokozatosan egyre sötétebb árnyalatok jelennek meg.

 

Novemberben tovább folytatódnak decemberi bemutatóink próbái, 16-án kerül sor a Tarnóczi Jakab rendezésében készülő Extázis nyílt próbájára a nagyszínpadon.

 

Az Extázis felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál; egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni. A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. 

Fenntartható-e a boldogság állapota? Ha igen, a közösségnek vagy az egyénnek van-e nagyobb szerepe benne? Hogyan látja Magyarország jövőjét az Y és a Z generáció? Ki lehet-e lépni a ciklikusan ismétlődő problémák örvényéből, vagy csak egy mesterségesen létrehozott menedék segíthet a társadalmi rendszeren belül?

 

November 19-én 100. alkalommal áll színpadra az Ascher Tamás Háromszéken! Az előadás után ünnepi koccintásra várjuk Mecénásainkat!

 

A Melancholy Rooms bekerült a dunaPart6 kortárs előadóművészeti platform külsős programjai közé! Az előadás november 22-én, angol felirattal lesz látható a Katonában!

 

Október-novemberben régi és új programokkal készül a Behívó - a Katona színházpedagógiai programja. November 12-én délután ismét Újranéző program keretében régi előadásunk felvételét nézhetik meg az érdeklődők a Sufniban. Október 28-án elindul a Behívó könyvklubja, a Katonatéka, amely novemberben 19-én, vasárnap kerül második alkalommal megrendezésre.

A program célja, hogy a színház közönsége jobban megismerkedjen egymással és közösen gondolkodjon irodalomról és irodalom által. A programon mindig az adott alkalomra korábban megadott könyv mentén beszélgetnek. A szöveg ismerete előnyt jelent, de a programra azokat is várják, akiknek nem adódott alkalma el-, illetve újraolvasni a regényt, számukra részletek felolvasásával tesszik könnyebbé a bekapcsolódást. Az eseményt felolvasások és drámajátékok mellett meghívott vendégek, társulati tagok részvétele is gazdagítja. Az évad első alkalma október 28-án, szombaton 15 órától lesz a Kantinban. Ekkor Spiró György Fogság című regényét veszik górcső alá. A Katonatéka háziasszonyai: Kiss Eszter színésznő, moderátora Tóth Dorottya Berta, a Behívó gyakornoka.

Emellett november 11-én októberi nagyszínpados bemutatónk, az Embtrag alkotóival találkozhatnak és beszélgethetnek érdeklődő Nézőink az előadás utáni közönségtalálkozó keretében!

 

Novemberben három előadásunk kerül vissza műsorunkra, a hónap közepétől ismét látható lesz az Apák és fiúk, a Nem vagyunk mi barbárok és a Széljegy is.

 

Újra visszatér a Sufniba a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadása.

“Megérett bennünk a vágy, hogy megmérjük a minket körülvevő társadalom lázát és erről beszéljünk a színház eszközeit felhasználva. Előadásunk dokumentarista jellegű, amelyben a fiatalokat érintő társadalmi, szociális problémákat kutatjuk, így a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok és saját magunk történeteit szőttük színházi eseménnyé, folyamatosan keresve a magunkkal, nézőinkkel és az Istennel való találkozás lehetőségét.”