színlap

Edward Bond: Kétezerhetvenhét
(egyfelvonásosok)

SZÉK
Alice: Bodnár Erika
Billy: Mészáros Béla
Katona: Hajduk Károly
Fogoly: Olsavszky Éva
Ügyintéző: Rezes Judit
KI JÖN A HÁZAMBA?
Jams: Lengyel Ferenc
Katherine: Rezes Judit
Grit: Keresztes Tamás
EMBEREK
Postern: Bezerédi Zoltán
Lambeth: Fullajtár Andrea
Margerson: Fodor Tamás m.v.
Valaki: Hajduk Károly
Fordította: Upor László
Díszlet: Khell Csörsz m.v.
Jelmez: Szabó C. Mária m.v.
Dramaturg: Várady Zsuzsa
Zenei munkatárs: Sáry László
A rendező munkatársa: Tóth Judit
Rendező: Zsámbéki Gábor
Munkatársak: Boncza Anita, Tóth László, Bokor László, Botka Zoltán, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Benke Gábor, Pető József, Kovalcsik Anikó, Nedár Barnabás, Petróczy László, Horváth József, Ignácz Éva, Pintér Mária, Végh Attila, Budavári Réka

Bemutató: november 15. 19:00 Kamra

Idő: 2077. Hely: Valahol a Földön. Ebben a világban minden felülről szabályozott, az érzelmek éppúgy be vannak tiltva, mint a művészeti alkotások vagy a rokoni viszonyok. A múltat eltörölték. Mégis előfordul, hogy hiba csúszik a rendszerbe... A Székben egy asszony egy furcsa, felnőni képtelen fiatalembert rejteget apró lakásában. Éveken keresztül képes kizárni a külvilágot – mintha megállt volna az idő –, ám egy napon meglátogatják őket a hatóságok. A tragikus és bohózati elemeket ötvöző Ki jön a házamba? két főszereplője egy házaspár, akik mindketten hű emberei a rendszernek. De amikor egy fiatal férfi érkezik hozzájuk és egy – a megsemmisítést véletlenül túlélő – fényképre hivatkozva azt állítja, hogy az asszony öccse: fokozatosan elvesztik önazonosságukat. A harmadik, Emberek című dráma hősei mintha az utolsó túlélők lennének a Földön. Négy ember vergődik az életben maradásért, vagy éppen a megkönnyebbülést jelentő halálért.

A szerzőről:

Thomas Edward Bond, angol drámaíró, költő, forgatókönyvíró, színházrendező és elméletíró, Harold Pinter mellett Nagy-Britannia leghíresebb és legelismertebb kortárs színpadi szerzője. 1934. július 18-án született Londonban. Már fiatalon elkezdett drámát írni, de műveit csak 1962-től játszották színpadon, elsőként A pápa lakodalmát. Saved (Kinn vagyunk a vízből) és Early Morning című, naturalisztikus elemekkel sokkoló drámáit a cenzúra betiltotta, de éppen ezek a művek játszottak jelentős szerepet abban, hogy 1968-ban végleg eltörölték Angliában a színházi cenzúrát. Az elmúlt fél évszázad egyik legradikálisabb angol drámaírója. Darabjaival a zsarnokság, a mindennapivá lett erőszak, a faji megkülönböztetés, a társadalmi-politikai egyenlőtlenségek ellen emeli fel szavát. Az 1980-as évek közepén újabb műveinek – Bond számára elfogadhatatlan – angliai bemutatója után lényegében megszakadt a kapcsolat közte és a brit színház között. Európa színházaiban az 1970-es évektől kezdve rendszeresen műsorra tűzik a mai napig aktív drámaíró műveit.

„Válság idején a lehetetlen szükségszerűvé válik, az elképzelhetetlen elkerülhetetlenné. Ha megértenénk, miért van ez így, magyarázatot találnánk a társadalom majd minden gyötrő bajára. A felfoghatatlan könnyen lesz magától értetődő, sőt a közösség szemében kívánatos – lásd a fasiszta társadalmakat –, mert eleve benne rejlik a liberális demokráciák irracionalitásában és bosszúszomjas természetében. A múltbéli erőszak megdöbbenést vált ki belőlünk, és talán ugyanígy kiváltana a jövőbeni is: mert nem élünk benne az adott hazugság-zárványban. Nem létezik „emberi természet", amelyet alapul vehetnénk, az emberit, mint olyat, folyamatosan újra kell teremteni. 1900-ban a tömeges elgázosítás elképzelhetetlen volt. Ötven évvel később már nem. Ötven vagy hetvenöt év múlva vajon mi számít majd elképzelhetőnek vagy éppen magától értetődőnek?" /Edward Bond/

Az előadásról:

Előadásunk Bond három, az ezredforduló óta született egyfelvonásosát fogja össze. A Szék című drámát először az Avignoni Fesztiválon mutatták be, Alain Françon rendezésében. Az eredetileg – az Angliában komoly hagyományokkal rendelkező – ifjúsági színház számára írt Ki jön a házamba? nagy sikerrel szerepelt a világ számtalan színpadán, többek között Brazíliában, Kanadában, Svédországban, Németországban, Montenegróban, Franciaországban és Portugáliában. Az Embereket a Katona a világon elsőként állítja színpadra.

díjak


Vastaps-díj, 2009:

- a legjobb női mellékszereplő: Bodnár Erika