Artboard 1 copy mesteremberek

Rendező

Máté Gábor

Írta

Line Knutzon

Bemutató

2021. október 4.

Az előadás hossza

2 óra 20 perc, egy szünettel 


Fordította: Iván Andrea


Egy lakásfelújítás – mint tudjuk – maga a rémálom. A nem várt bonyodalmak, véget nem érő huzavonák sora idegőrlő, és gyakran semmi nem úgy alakul, ahogy az ember reméli. A lakásfelújítás mindig áldozatokkal jár – még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy már tényleg napokon belül elkészülnek a mesteremberek, és a középkorú házaspár végre boldogan élhet álmai otthonában. De váratlanul titokzatos dolgok történnek: építőanyagok, falak, lépcsők tűnnek el, és ez még csak a kezdet…
A népszerű skandináv drámaíró, a dán Line Knutzon egyszerre végtelenül szórakoztató és rettenetes helyzetekkel teli darabja az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kortárs vígjátéka.


Az előadás a Nordiska ApS, Koppenhága és a Mayer-Szilágyi Színházi Ügynökség, Budapest engedélyével jött létre.

 

Következő előadások

február 27., 19:00

március 9., 19:00

március 30., 19:00

április 5., 19:00

április 11., 19:00

GALÉRIA

 

Szereplők

Alice Ónodi Eszter
Manfred Kocsis Gergely
Magrete Pelsőczy Réka
Karl Rajkai Zoltán
Glen Bányai Kelemen Barna
Beckmann Keresztes Tamás
Karola Tóth Zsófia
Halbror Lengyel Benjámin
Marek Vajdai Vilmos
Manfred anyja Szirtes Ági
Oskar Bezerédi Zoltán

Alkotók

Díszlet Cziegler Balázs
Jelmez Füzér Anni
Fény Lohár Antal
Dramaturg Török Tamara
Zene Friedenthal Zoltán
Táncbetét Blaskó Borbála
Súgó Héricz Anna
Ügyelő Valovics István
Asszisztens Tiwald György
Rendező      Máté Gábor

Kritikák

Revizoronline.hu - Urbán Balázs
Line Knutzon darabjában, a Mesteremberekben egy értelmiségi/művész házaspár nyugodt, szép otthonra vágyik. Illetve Alice, a feleség vágyik erre, Manfrednak, a zenész férjnek mindegy az egész, így bármit ráhagy az asszonyra. Ám az építkezés befejezésének határideje mindig módosul, mindig elromlik valami, vagy talál valaki egy újabb hibát, más problémák sosem oldódnak meg – viszont újra és újra fizetni kell. A mesteremberek részben kontárok, részben csalók, esetleg csalók és kontárok is, élükön az építésvezetővel, aki a házból folyamatosan kilopott anyagot más építkezésekre hordja. [...] A dráma kétségkívül élettapasztalatokból merít (alighanem mindannyiunk tapasztalataiból), de ezeket nem realisztikusan dolgozza fel, hanem alapvetően bohózati síkon tálalja.
Art7.hu - Kállai Katalin
Ebből a napi szinten megkerülhetetlen problémahalmazból, amely, magunk közt szólva, a gazdaság működését is veszélyezteti, akár súlyos társadalmi vitairatot, akár csipkelődő bohózatot, akár disztópikus jövőképet festő rémdrámát is lehet kerekíteni. Knutzon úgy döntött, hogy mindenből belerak. Egy kicsit. ialógokat egy bohózatból, színpadi szituációt a társadalom deformálódott működésének a realitásából, valamint nem kevés horrort. Alice és Manfred, akik meghozták életük legrosszabb döntését (építkezésbe kezdtek), valamint a készülő otthonukat idő előtt ünneplő barátaik komédiai szituációból indítanak. Ezt a vonalat erősíti a nyugalmukat permanensen feldúló, álmatag szakik túlkarikírozott, többé-kevésbé kelet-európai megjelenése és végletekig eltúlzott karaktere.
magyarnarancs.hu - Kiss Annamária - a teljes cikk a nyomtatott lapban olvasható
Kutszelistilus.hu - Kutszegi Csaba