Főtitkárok

Írta: Spiró György

A „Főtitkárok” elé

Három és fél évesen a szüleim társaságában esténként a zölden pislogó, varázsszemes Orion világvevő rádió mellett a Rajk-per közvetítését hallgattam; akkor tanultam meg azt a mély hangrendű, borzongató szót, hogy „áruló”. Tízéves koromban osztálytársaimmal együtt névre szóló meghívót kaptam Rajk és társai újratemetésére, mert az egyik osztálytársunk apját is akkor temették újra; az iskolaigazgató megtiltotta, hogy elmenjünk. 57 januárjában a nagyszünetben a másodikon azt kiabáltuk, hogy „ruszkik haza”; a diri felrohant és könyörgött, hogy ne csináljuk, meghallják a közeli Nyugatiban az oroszok, és halomra lőnek. Fél év múlva mindnyájan úttörők lettünk, és a választható angol helyett megint kötelező lett az orosz. 58 júniusának közepén mélyen megrázott, amikor a rádió két napos késéssel bejelentette Nagy Imre és társai kivégzését; határozottan azt éreztem, amit a magyar társadalom túlnyomó többsége, hogy ezt már nem kellett volna.

Váratlanul jöttem rá 2019 végén, hogy Kádár János, akinek a XX. század második felének magyar történelmében végig fontos, időnként pedig meghatározó szerep jutott, feltétlenül színpadra való. Úgy döntöttem, hogy a szereplőket elsősorban a saját eredeti szövegeikkel fogom jellemezni. A történészek és a levéltárosok sok évtizedes feltáró és elemző munkája nélkül nem boldogultam volna; az anyag válogatása, csoportosítása és értelmezése azonban az én felelősségem. Izgatottan várom, milyen hatást keltenek az alakok a színpadon.

Spiró György

 

„Köszönjük az értékes tárgyakat, amelyeket a produkció díszletéhez kaptunk Önöktől. Bár a mérete vagy az anyaga miatt nem mindegyiket tudtunk felhasználni, ezek a kellékek is a Katona kelléktárába kerülnek, hiszen – ahogy az egyik kedves adományozónk is javasolta – későbbi produkcióinkhoz hasznosak lehetnek.” 

Zsámbéki Gábor

 

Az előadás tematikájához kapcsolódik partnerünk, a hosszúlépés. járunk? Káderdűlő című programja. A városnéző sétán a Rózsadomb utcáit, az előadásban is megjelenő történelmi szereplőkhöz kötődő helyszíneket járják végig. Ezt a környéket az ötvenes években csak „káderdűlőként” emlegették, hiszen az 1956 utáni állami- és pártvezetés itt rendezkedett be az elkobzott villákban.

Szereplők

Kádár János Vizi Dávid
Rákosi Mátyás Elek Ferenc
Rajk László Fekete Ernő
Péter Gábor Vajdai Vilmos
Gerő Ernő Rajkai Zoltán
Farkas Mihály Mészáros Béla
Farkas Vladimir Gloviczki Bernát 
Szántó György Jakab Balázs 
Szőnyi Tibor Geltz Péter m.v.

Alkotók

Díszlet Khell Csörsz
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Török Tamara
Zenei dramaturg Vajdai Vilmos
Videó Koltay Dorottya Szonja
Videótechnika Nagy Réka
Súgó Schaefer Andrea
Asszisztens Tóth Judit
Rendező      Zsámbéki Gábor
P2280487lr másolataA képre kattintva galéria nyílik
 
Következő előadások

Következő előadások

október 15., 19:00

október 23., 19:00

Elfogyott

november 4., 19:00

november 22., 19:00

Bemutató
2022. március 4.

Az előadás hossza 
1 óra 50 perc, szünet nélkül

Videó