web cover azseni

Rendező

Ascher Tamás

Írta

Tadeusz Słobodzianek

Bemutató

2022. október 14.

Az előadás hossza

1 óra 25 perc, szünet nélkül

avagy a színészmesterség módszerei kilenc képben

Fordította: Spiró György


Hogy járt-e valóban 1937 telén Sztálinnál a Művész Színház megalapítója, az egyetemes színházművészet óriása, Konsztantyin Sztanyiszlavszkíj; erről nincs megbízható adat. De járhatott volna, mert minden egyéb, ami ennek a másfél órás Słobodzianek-darabnak történelmi háttere: igaz. Valóban üldözte Sztálin Mejerholdot, – az ekkor már világhírű rendezőt – színházát bezáratta, ő pedig az idős Sztanyiszlavszkíj védőszárnyai alatt még dolgozhatott egy darabig.
És valóban, a darabban elhangzó mondatoknak megfelelően, Sztanyiszlavszkíj halála után Mejerholdot letartóztatták, majd kivégezték, feleségét rablótámadást imitálva legyilkolták.
A darab fókuszában egyetlen helyzet, Sztálin és Sztanyiszlavszkíj képzelt beszélgetése áll: az idős mester helyzetgyakorlatok sorával oktatja a diktátort, hogyan tűnjön még hatékonyabb önkényúrnak, hogyan keltsen még nagyobb rettegést – s mindezért cserébe néhány művész számára kér kegyelmet, elsősorban Mejerhold számára.
A darab: az óvatos és ravasz színházi vénember, meg a paranoiáját jól leplező, még ravaszabb önkényúr párviadala. A néző pedig megpróbálhat eligazodni: valóban ennyire ismeri a diktátor a kor színházi-irodalmi beltenyészetét, esztétikai és pozícióharcait? Mi mozgatja döntéseit a kultúrharcban, személyi politikáját?
Słobodzianek lengyel drámaíró, A mi osztályunk című művét a Katona tette ismertté. Ebben a darabban is kortársi kérdésekkel vallatja a kultúrtörténeti múltat, amelyet egyébként részletekbe menően hiteles tényekkel tálal. Valóban létező személy volt a fő-kritikus, Kerzsavcev: élete jól példázza a máig eleven tipust, a véleményeit hatósági kívánalmakhoz igazító állami embert. És létezett a sötét előéletű Poszkrjobiscsev, a mindenható titkár is.
Reményeim szerint a nyomasztó, borzalmas tényekből született mű eleven, szórakoztató és fanyar humorú előadás lesz a Kamrában.


Ascher Tamás

Következő előadások

március 2., 19:00

Elfogyott

március 25., 19:00

Elfogyott

április 15., 19:00

Elfogyott

GALÉRIA

 

 
 

Szereplők

SZTÁLIN, diktátor Fekete Ernő
SZTANYISZLAVSZKIJ, művész Máté Gábor
POSZKRJOBISCSEV, titkár Kocsis Gergely
KERZSENCEV, kritikus Elek Ferenc

Alkotók

Díszlet Khell Zsolt
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Török Tamara
Zene Vajdai Vilmos
Fény Pető Gergő
Videó Koltay Dorottya Szonja
Súgó Boncza Anita
Asszisztens Hornung Gábor
Rendező      Ascher Tamás

Munkatársak

Tóth László, Szakmár Róbert, Botka Zoltán, Papp Gergő, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Bakondy Imre, Bíró Tádé, Nedár Barnabás, Horváth József, Nagy Réka, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Szeberényi Lejla, Kelecsényi Bernadett, Tölli Judit, Kertész Janka, Ormay Lili, Horváth Máté, Tamási Anna, Szívós Tamás