web cover politikusok

Rendező

Dohy Balázs

Írta

Wolfram Lotz

Bemutató

2023. április 20.

Az előadás hossza

1 óra 20 perc, szünet nélkül


Fordította: Hudáky Rita


Ha a világ zagyvasággal van tele, akkor a színház is legyen zagyva. Post-truth világhoz post-truth színház dukál. Nem érteni, érezni (gyomorból). Nincs történet, nincs íve az elbeszélésnek? Miért nem tetszenek olyan életet élni, aminek íve van. Politikusok, politikusok, politikusok!


Wolfram Lotz az egyik legjelentősebb kortárs német színházi szerző. A politikusok című posztdramatikus szövege egy asszociációk mentén épülő gondolatfutam: szavak, mondattöredékek ritmikus ismételgetésével néhol hipnotikus, néhol humoros hatású, máskor hirtelen egészen tragikus fordulatokat megképző szódarálás.
Elképesztő zagyvaság? Zaj? A drámai és szórakoztató szövegszörnyeteg a nyelv inflációjáról, jelentésvesztéséről, a hömpölygő szótengerben elvesző igazságról
szól.


Dohy Balázs

 

Erős fény- és hangeffektusok, füst és stroboszkóp alkalmazása miatt az előadás megtekintését gyerekeknek, terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel és hallókészülékkel rendelkezőknek nem javasoljuk.

 

Az előadás a Sufni-projekt mentorprogram részeként, Zsámbéki Gábor vezetésével valósul meg, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand közreműködésével, a Goethe Intézet támogatásával.

 

 goethe intezet

Következő előadások

december 5., 19:15

december 28., 19:15

január 11., 19:15

január 26., 19:15GALÉRIA

 


Szereplők

Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin, Rajkai Zoltán, Tóth Zsófia, Vajdai Vilmos

Alkotók

Fordította Hudáky Rita
Irodalmi munkatárs Nemes Z. Márió
Dramaturg Komán Attila
Video design Juhász András és Nagy Réka
Látványtervező Izsák Lili
Jelmezasszisztens Krausz Náda
Fény-hang Balázs Krisztián/Rigó Zoltán
Koreográfus Horkay Barnabás
Zene Józsa Tamás
Asszisztens Tóth Judit
Rendező Dohy Balázs

Munkatársak

Fodor István, Fórián Péter, Kiss Bence, Molnár László, Kovács Ildikó, Batta Eszter, Elek Bea, Kulcsár Nóra, Mészáros László, Pap Miklós, Kántor László

Külön köszönet

Szacsvay László, Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Takátsy Péter, Keresztes Tamás, Dankó István, Németh Zoltán, Bödőcs Tibor, Adamis Anna, Dés László, Geszti Péter, Presser Gábor

Kritikák

Nagy Klára - szinhaz.net
Balogh Gyula - népszavaonline
Bazsányi Sándor - revizoronline.hu
"A jelentésétől megfosztott „politikusok” szó, meg egyáltalán, minden egyes szó így azonnal tetszőlegesen használható nyersanyaggá válik. Más szóval a nyitó jelenet bevezet minket abba a nyelvi-színházi térbe, ahol mindenütt csak a különböző és többnyire szabálytalan mondatsorozatokban emlegetett politikusok vannak. Vagyis nincsenek. Azazhogy itt minden zárójelbe kerül, amit az úgynevezett hétköznapokban gondolunk és mondunk a politikusokról és a valóságról. Meg bármiről."
Stuber Andrea naplója


Sajtó

interjú Fullajtár Andreával és Rajkai Zoltánnal - kulter.hu
interjú Dohy Balázzsal - pótszékfoglaló
"Azt hiszem, az jó megközelítés volt, hogy ezt a szöveget alapvetően a zenei logika határozza meg. Egy történet belső logikája helyett egyfajta flow, a hatás biológiája működteti a darabot. A dolgoknak csak egy-egy pillanatra lesz hétköznapi értelemben vett értelme, sztorija. A karakterek nem személyiségek, nem a pszichológiai törvényszerűségek szerint “rendeződnek”. Közvetlenül kell a nézők neuronjait rendezni. A politikusokban a társadalmi felelősségvállalás témája mellett ott rejlik egy alapvető és mély játékvágy is. Annak a vágya, hogy jó lenne hasznosnak lenni, hatással lenni a világra, de közben a boldogság meg az öncélúságban, az önfeledtségben, a szabad játékban van. A játékot önmagáért, a játék szépségéért játsszák. Azért, mert jó. Valamiért jó kimondani ötszázszor, hogy marmonkanna. Ha kevésszer mondogatod, lehet, hogy ideges leszel, ám ha nagyon sokszor, akkor meg lehet, hogy boldog. Ezt a közölhető, játszható ritmust kell itt nekünk megtalálni és felmutatni."
Interjú Dohy Balázzsal - Goethe Institute