A királyi útonÍrta: Elfriede Jelinek
Fordította: Halasi Zoltán A Katona József Színház szövegváltozatát Török Tamara készítette.

„Általában azt szeretném, ha a Muppet Show-ból vett figurák lennének a szereplők. De ha ez nem megy, talán emlékeztessen rájuk valami, egy vállra omló elmebaj, akarom mondani, szalmahaj, egy levehető fej, egy helyes béka, stb. Tessék a fantáziát bekapcsolni! A szereplők valamennyien vakok. Egyesek vak látnokok, ők fehér bottal jönnek, mások vak királyok, rajtuk korona van” – írja Elfriede Jelinek A királyi úton című szövegfolyam elején, amelyet állítólag már Trump elnökké választásának estéjén elkezdett írni. 

A darab valóban Trumpról szól (bár a neve egyszer sem hangzik el), a populizmus térhódításáról, a mai világ amorális diktátorairól, illetve arról a tehetetlenségről és tanácstalanságról, amelyet a szerző a világ állapota láttán érez. A királyt ünnepli a tömeg, ám a megválasztásával olyan erő szabadul el, olyan világnézet nyer ismét létjogosultságot, amely szükségszerűen gyűlölettel, dühvel és erőszakkal párosul. Olyan világ jön létre, amelyben az igazság és a hazugság egyenértékű, nem hallatszanak a gondolkodók szavai, az értelmiség tehetetlenül figyeli az ostobaság és az erőszak robbanásszerű terjedését. A királyi út egyszerre keresztút, zsákutca és válaszút, ahol az dől el, hogyan élünk majd a jövőben.  


Szereplők


Csoma Judit m.v., Elek FerencKiss EszterPálmai AnnaPelsőczy Réka

Alkotók

Látvány Katics Veronika, Simon Ferenc István
Videó Török Marcell
Zene Dargay Marcell
Fény - Hang Balázs Krisztián
Koreográfus Fejes Kitty
Dramaturg Török Tamara, Halasi Zoltán
Asszisztens Fejes Vera
Rendező      Máté Gábor

Munkatársak: Brusznyicki János, Csermák Zoltán, Fekete Balázs, Fodor István, Fórián Péter Hoffmann Éva, Kántor László, Kovács Ildikó, Lakatos Dezső, Márkus Szabolcs, Méreg Mariann, Mészáros László, Nánási Fedor, Párizs Misha, Szabó András, Szakács László, Szalontai Istvàn Szeberényi Lejla, Varga Attila. 

Az előadás a Jogtulajdonos Rowohlt Theater Verlag, Hamburg és a Mayer-Szilágyi Színházi Ügynökség, Budapest engedélyével jött létre.
 
This translation was sponsored by Goethe-Institut. 
 
GI_Logo_horizontal_green_sRGB_web.jpg   
a kiralyi uton ea domolky daniel 01 WEB 013
A képre kattintva galéria nyílik
 
Következő előadások 

Következő előadások

Az előadás jelenleg nem látható műsorunkon.
Bemutató:
2019. október 5.

Az előadás hossza:
1 óra 25 perc, szünet nélkül
 

Videó